8 Ocak 2012 Pazar

Batman: Arkham Asylum (PC) İnceleme

     Süper kahraman denilince birçoğumuzun aklına belli başlı isimler gelir. Bunlar Superman, Spiderman, Wolwerine, İronman ve Batman’dir. Bu süper kahramanları tanınır kılan şey ise filmleri ve bu filmlerin aldığı hitlerdir. Tabi ki her filmi çıkan karakter bu denli bir üne kavuşamamıştır. Mesela Daredevil’ın da filmi çıkmıştır, çizgi filmleri gösterilmiştir ama beklenilen ilgiye kavuşamamıştır. Kuşkusuz süper kahramanların ilgi görmesindeki en önemli özelliklerinden biride karakterleridir. Tabi ki kalkıpta kör bir adamı süper kahraman diye millete tanıtırsan pek bir ilgi görmez. Yukarıda saydığım isimlerin karakterlerine baktığınızda ise genelde karizmatik, esprili ve ciddiyet sahibi karakterler olduğunu göreceksiniz. Mesela Wolwerine ciddi ve sinirli bir karakterdir. Tabi sinirli diyince birçoğunuzun aklına Hulk gelir. Marvel evreninin en güçlü ismi. Hulk’ı bende severim ama onu bir süper kahraman olarak görmüyorum. Çünkü gözü döndümü ne yaptığını bilmiyor kerata. Esprili ve komik dendiğinde ise Spiderman ve İronman ön plana çıkar. Fakat bu süper kahramanların arasında bir Batman vardır ki ciddiyetten hiç ödün vermez. Aslında diğerlerine bakıldığında bizim yarasa adamın öyle süperde bir gücü yoktur. Onu güçlü kılan cesareti ve kullandığı son derece üstün silahlarıdır.
    
Halkın İçinden Bir Süper Kahraman


 


     Herhalde Batman’in filmlerini izleyip, oyunlarını oynayıp, yarasa adamın hikâyesini hala öğrenememiş biri yoktur. Zira her filminde Batman’in nasıl yarasalarla böyle haşır neşir olduğu anlatılır. Ben yinede bu hikâyeden yüzeysel olarak bahsetmek istiyorum. Bruce Wayne (Batman) çok ama çok zengin bir çocuktur. Yani babası zengin olduğu için babamın parası benim param diyerek okulda herkese hava atmakta, okulun en güzel kızlarını ayartmaktadır. Yaşı daha 8 olmasına rağmen Wayne her gece eve geç gelmekte, âlemlerden âlemlere akmaktadır. Yine böyle gecelerden birinde Wayne arkadaşlarıyla dışarı çıkmak için hazırlanırken, anne ve babası Wayne’i zorla bir operaya götürmüşlerdir. Tabi Wayne buna çok sinirlenmiş, opera boyunca somurtup durmuş ve içinden anne ve babasına sövüp durmuştur. Opera çıkışında ise Bruce Wayne’i Batman yapacak o üzücü olay gerçekleşmiştir. Anne ve babasını çeviren bir kapkaççı ikisini de öldürerek oradan uzaklaşmıştır. Küçük Wayne ise anne ve babasının ölü bedenleri başında, yağan yağmurla beraber ağlamaya başlamıştır. Wayne kafasını kaldırıp aya doğru baktığında uçan yarasa sürülerini görür ve Gotham şehrine bakarak şöyle der, “Bu şehir artık benim, bekle beni Gotham.” Sonrasını da zaten biliyorsunuz, yarasalarla yakınlaşan Bruce bütün kötü huylarından vazgeçerek Batman olmuş çıkmış. Hemen belirtiyim Batman’in insanları öldürmek istememesi işte buradan geliyor. Batman bu yüzden öldürmeye karşı. Küçükken annesi babası gözünün önünde öldürüldüğü için ya düşmanlarını etkisiz hale getiriyor ya da hapishanenin birine tıkıyor. Evet, Batman’in geçmişini de tanıdığımıza göre artık Rocksteady’nin bize büyük vaatlerde bulunarak hazırladığı Batman Arkham Asylum oyununun incelemesine geçelim.

Savunun Adiler, Tırsın Korkaklar, İyilerin Dostu, Kötülerin Düşmanı Batman Geliyor!

    Batman Arkham Asylum PS3 ve Xbox360 için yaklaşık iki hafta önce piyasaya sürülmüştü. PC için biraz gecikmelide olsa nihayet raflardaki yerini aldı. Batman oyunundan, yapımcıların vaat ettikleri doğrultusunda beklentilerde bir hayli fazlaydı. Piyasaya sürülen demo ile oyunun yapımcılarının boş konuşmadığını anladık ve tam sürümünü merak ve heyecan eşliğinde beklemeye başladık. En azından ben bu şekilde bekledim diyebilirim. Benim gibi oyuncu arkadaşların olduğundan da eminim. Neyse bu kısmı fazla uzatmadan oyunun senaryosundan biraz bahsedelim.


 


     Öncelikle şunu söylemeliyim ki oyunun tamamı Arkham Asylum yani Arkham Tımarhanesi denilen yerde geçiyor. Buranın bir Tımarhane olduğuna bakmayın. Batman kimi yakaladıysa buraya tıkmış. Buraya Tımarhane yerine süper güçleri olan mahkûmların kapatıldığı bir hapishane demek daha doğru olur. Oyuna ilk başladığımızda Batman’in Batmobil ile hızlıca bir yere gittiğini görüyoruz. Bu arada polis telsizlerinden de Batman’in Joker’i yakaladığı ve Arkham Tımarhanesi’ne götürdüğü söyleniliyor. Sonra kamera Batmobil’in içini gösterdiğinde yan koltukta elleri bağlı bir şekilde uslu uslu oturan Joker’i görüyoruz. Meğerse bu fırtına öncesi sessizlikmiş. Joker Arkham’dan bir doktorla anlaşmış ve süper asker formülünü geliştirmesini istemiş. Daha sonra Arkham’a kendi adamlarını sokarak kontrolü ele almış ve kendini bilinçli olarak Batman’a yakalatarak Arkham’a gelme yolundaki adımını da atmış. Burada bahsedilen süper asker formülü hepinizin bildiği eski Batman filmlerinde İvy adında zehirli sarmaşık diye kendini tanıtan mutasyona uğramış bir hatun vardı. Bu hatunun Bane adında böyle yeşil Hulk’ı andıran bir eleman vardı yanında. İşte Bane’e verilen o formül, oyunda süper asker formülü olarak geçiyor. Joker’i Arkham’a teslim ettiğimizde ise yetkililerin elinden kaçarak kötü emellerine ulaşmak için önceden kararlaştırdığı planları uygulamaya başlıyor. Tabi Batman’de Joker’i durdurmak için onun peşinden gidiyor. Oyun boyunca neden Arkham’a tek bir polis dahi giremiyor diye kendi kendinize sorabilirsiniz. Bunun cevabını da sizlere hemen veriyim. Çünkü Joker, Gotham Şehri’nin belirli noktalarına bombalar koyduğunu ve içeri tek bir polis dahi girdiğinde bütün şehri havaya uçuracağını söylüyor. Böylece Batman bir sürü azılı mahkûmla tek başına mücadele etmek zorunda kalıyor.

Bakın Arkham’da Kimler Varmış?

     Oyunda Joker’in yanı sıra eski film serisinden birçok tanıdık yüzle karşılaşıyoruz. Bunlar, bize kötü hayaller gördüren Karabasan (Batman Begins’te de vardı), Poison İvy olarak bilinen zehirli sarmaşık, lağım sularının tehlikeli ismi Killer Croc ve tabi Joker’in vazgeçilmez partneri Harley Quinn. Oyunda bu karakterlerinde kendi yaptıkları planları çökertmeye çalışıyoruz. Mesela Karabasan Batman Begins filminde olduğu gibi yine kanalizasyona o kötü kâbuslar gördüren formülü dökmeye çalışıyor, İvy kafasına göre bitkiler yapıyor. Biz ise bir yandan Joker’le uğraşırken bir yandan da bunlarla uğraşıyoruz. Tabi bunların yanında da birçok azılı mahkûm Arkham’da bizleri bekliyor.
Splinter Cell Gibi Saklanırım, Superman Gibi Süzülürüm

     Gelelim bizim Batman’ın oyun içeriğine. Bu kısımlardan oyunun ön incelemesinde de bir hayli bahsetmiştim. Şimdi ise eksik kalan kısımları tamamlayalım. Batman denilince akla o muntazam silahları ve yarasa vari hareketleri gelir. Nitekim oyun yapımcıları bunu oyuna son derece güzel aktarmış. Oyuna ilk başladığımız yerde adamlar üzerimize beş altı kişilik gruplar halinde geliyor. Bu durumda ise tek yapmamış gereken “mause 1” tuşuna tıklayarak rakiplerimizi haklamak. Eğer tam biz birini pataklarken arkamızdan biri bize vurmaya çalışırsa adamın kafasında beyaz şimşek gibi bir işaret beliriyor ve “mause 2” tuşuna basarak onu da bir güzel alaşağı ediyoruz. Oyun bu açıdan benim çok hoşuma gitti. Yani Batman’ın rakipler arasındaki geçişleri çok güzel yerleştirilmiş. Üstelik bir tekme ardına bir yumruk atacağım diye öyle milyon tane tuşa basmanıza da gerek yok. Oyunda ki kombolar çok basit bir şekilde klavyenize yerleştirilmiş.


 


    Rakiplerinizi hakladıktan sonra Batman’in aldığı yaralarda iyileşiyor. Yani oyundaki sağlık sorunu böyle giderilmiş. Herhangi bir sağlık paketi aramanıza gerek yok tek yapmanız gereken önünüze çıkan düşmanlarınızı haklamak. Ayrıca bu düşmanları hakladığınızda belirli puanlar alıyorsunuz. Bu puanlar belirli bir seviyeye ulaştığında oyun size bir gücünüzü upgrade edebilmeniz için bir şans tanıyor. Sizde “tab” tuşuna basarak buradan istediğiniz bir gücünüzü upgrade edebiliyorsunuz. Upgrade edebileceğiniz güçler arasında zırhınız, silahlarınız, Batman’in vuruş gücünün artması ve yeni hareketler öğrenmesi gibi seçenekler mevcut. Zırhınızı upgrade ettiğinizde sağlık barınız uzuyor. Silahlarınızı geliştirdiğinizde ise silah göstergenizde yeni silahlar çıkıyor. Normalde oyunda 6 tane silah var. Ama silah göstergesinde 9 tane boşluk var. İşte bu boşluklardan üçü biz silahlarımızı geliştirdikçe doluyor.

     Batman Arkham Asylum içeriğinde soft aksiyon içeren bir oyun değil. Oyunda dedektiflik namına da bit çok şey mevcut. Yukarıda da bahsettiğim gibi Batman’in öyle süper güçleri yok. Yani Superman gibi kurşunlar bedeninden sekmiyor, ya da Wolwerine gibi yaraları iyileşmiyor. Bu yüzden oyundaki silahlı düşmanlarımıza karşı yaklaşırken birden karşılarına çıkıp işte geldim buradayım demek olmuyor. Karşımıza silahlı bir düşman çıktığında ona görünmeden arkadan yaklaşıp tek hamlede etkisiz hale getirmemiz gerekiyor. Yoksa işler bir hayli zorlaşıyor. Tabi ki dedik ya Batman’in teknolojik silahları vardır diye, işte “X” duşuna basıp dedektiflik moduna giriyoruz ve Splinter Cell’de bile olmayan bir görüşe sahip oluyoruz. Bu görüş modu ile duvarların arkasını görebiliyor, silahlı adamları ayırt edebiliyoruz. Ayrıca kaç kişi olduğu, kaçında silah olup, kaçında silah olmadığı da bu görüş modunda sağ alt köşede bizlere bildiriliyor. Ayrıca dedektif modundayken rakiplerimizin bıraktığı çeşitli izleri takip edebiliyoruz ve kırabileceğimiz bir duvar veya açabileceğimiz bir havalandırma kapağı olduğunda bunları görebiliyoruz. Oyunda silahlı adamları gördüğümüzde genelde o bölgede bulunan taş heykellerin tepesine çıkıyoruz. Adamlar bizi burada fark edemiyorlar. Buradan adam tam altımıza geldiğinde tepesine binebiliyor veya bulunduğumuz heykelin tepesinden adama doğru kanatlarımızı açıp süzülerek bir tekme vurabiliyoruz. Tabi ki upgrade ile açtığınız hareketler sonucu Batman heykellerden ters bir şekilde yarasa gibi sarkma özelliğini de kazanıyor ve adamlardan biri altınıza geldiğinde onu avlayabiliyorsunuz.

     Oyunda Batman’in sahip olduğu silahları yazmıyorum. Çünkü bunları oyun ilerledikçe alıyorsunuz. Ben bunları söyleyip sizin oynayışınızı baltalamak istemem, fakat oyunda takıldığınız bir nokta olduğunda site içinden mesaj atarsanız size yardımcı olabilirim.

Genel Görüş ve Ekstralar


 


    Hiç bahsetmemiş olmamak için size oyunun bazı noktaları hakkında da kısaca bilgi vermek istiyorum. Oyunda “tab” tuşuna bastığımızda açılan bir haritamız mevcut, bu harita sayesinde o anda nerede olduğunuzu ve nereye gitmeniz gerektiğini görebiliyorsunuz. Ayrıca hemen belirtmek isterim ki oyunda Batcave’e yani Batman’in mağarasına da gitme şansımız oluyor. Senaryo oyunun %60’lık kısmını oluşturuyor. Yani %60’a geldiğinizde oyunun senaryo kısmını bitirmiş oluyorsunuz. Bundan sonrası ise çeşitli mekânlarla belirli sayıda düşmanlarla yaptığınız dövüşlerden oluşan “Challenge Mode” tan oluşuyor. Oyunda toplayabildiğimiz soru işareti şeklinde şeyler var. Bunlarda bizlere çeşitli resimler açıyor. Birde karakterler hakkında bulduğumuz ses kayıtları var. Bu ses kayıtları da o karakter hakkında bize bilgiler veriyor. Oyunda karşımıza Boss olarak çeşitli karakterler geliyor. Bane, İvy gibi. Bunları zorlanmadan yenebilirsiniz. Özellikle oyunu “Easy” de oynuyorsanız.

     Bu ekstralardan bahsettikten sonra gelelim oyunumuzun grafik ve ses detaylarına. Oyundaki grafikler son derece muazzam. Göze batan bir şey yok. Ama biliyorsunuz ki daha iyisi her zaman olabilir. Fakat piyasada ki oyunlara baktığımızda Batman onlardan bir adım önde. Oyun ses ve müzik yapısı olarakta fena değil. Zaten oyun boyunca Joker’in yaptığı anonsları ve bize dinlettirdiği müzikleri duyuyoruz. Ayrıca Batman’in sesi de bir hayli karizmatik diyebilirim. Yani yapım seslendirmeler açısından da bir hayli başarılı olmuş. Batman Arkham Asylum kaçırılmaması gereken bir oyun. Bu oyunu mutlaka alıp oynamanızı tavsiye ederim. Unutmayın… Herkes oyun oynar!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar